Ugrás a fő tartalomra

1149 Budapest, Várna utca 23.


06-70-502-3058

Széchenyi 2020

Projektek


VEKOP-8.6.3-16-2017-00007

A SZAKKÉPZÉSI INTÉZMÉNYRENDSZER ÁTFOGÓ FEJLESZTÉSE
Magyarország az Európa 2020 Stratégia keretében vállalta, hogy 2020-ig 10 %-ra csökkenti a végzettség nélküli iskolaelhagyók arányát. Ezen cél elérése érdekében a Széchenyi 2020 keretében Magyarország Kormánya felhívást jelentetett meg a szakképzésben tanulók végzettség nélküli elhagyásának csökkentésére és az alapkészségek fejlesztésének támogatására.
A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum által benyújtott támogatási kérelme 2018. július 19-én pozitív elbírálásban részesült.
A projekt megvalósítási ideje: 2018. augusztus 1. – 2020. július 31. (24 hónap)
A megvalósítás összesen költsége: 270 000 000 Ft
Támogatás mértéke: 100%
A támogatási kérelem forrását az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.
A projekt általános célja a szakképzésben tanulók végzettség nélküli elhagyásának csökkentése és az alapkészségek fejlesztésének támogatása, a szakképző intézmények kulcskompetencia-fejlesztő kapacitásainak megerősítése, az alapkészségek fejlesztésére alkalmas eszközrendszer fejlesztése az egész életen át tartó tanulásra való képessé tétel érdekében.
A projekt elsődleges célcsoportja: A projekt beavatkozásai a Közép-magyarországi Régióra irányulnak, és a megvalósítandó feladatok a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum és szakképző intézményeinek (elsősorban a lemorzsolódással, a végzettség nélküli iskolaelhagyással kiemelten érintett intézmények) vezetőit, irányítóit, pedagógusait, pedagógiai munkát segítő szakembereit; a helyi cselekvési terv végrehajtásában szerepet játszó szakembereket, a szakképző intézmények 14-24 év közötti tanulóit (beleértve a felnőttoktatásban álló személyeket is), a HÍD programban tanulókat célozzák.
A projekt fejlesztéseiben közvetetten érintettek továbbá:
  • foglalkoztatók, vállalkozások,
  • családok, szűkebb-tágabb társadalmi környezet,
  • Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (kiemelten a GINOP-6.2.2 és a GINOP-6.2.4 kiemelt projektek) munkatársai,
  • civil szervezetek, szakmai szervezetek, egyéb további szakmai szervezetek/szolgáltatók.
 
A tervezett beavatkozásokkal, módszertani fejlesztésekkel a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum a szakképzés eredményesebbé tételét, az iskolai teljesítmény növelését kívánja elérni.
A 9. osztályos tanulók körében a projekt indulását követően készségfelmérés történik az NSZFH GINOP-6.2.2 kiemelt projekt módszertana szerint.
A projekt célok eléréséhez szakmai munkacsoport alakul és működik a projekt teljes hossza alatt. A projekt végrehajtása során célirányos szakmai kommunikáció és a jó gyakorlatok megismertetése, cseréje céljából 2 db szakmai workshop kerül megrendezésre.
A projekt megvalósítása során tanulócsoportok állnak fel, hogy a bevont diákok alapkészségei, tanulmányi eredményei javuljanak. A tanulócsoportok diáktagjai számára mentorálási szolgáltatások igénybevételére is lehetőség nyílik.
A módszertani újítások elmélyítése érdekében pedagógusaink számára akkreditált pedagógus-továbbképzési lehetőségeket biztosítunk.
Az iskolai pályaorientációs tevékenységek, a közösségépítést, tehetséggondozást és hátránykompenzációt szolgáló tevékenységek biztosításához Digitális Közösségi Alkotóműhely kialakítására és felszerelésére kerül sor. A módszertani fejlesztésekhez az iskolai teljesítmény növelése érdekében új eszközök beszerzése, valamint az informatikai eszközállomány fejlesztése is kapcsolódik.
Várható eredmények:
  •  A projekt végéig tananyagok alkalmazását célzó képzéseken részt vevő szakemberek száma: 151 fő
  • Alapkészség fejlesztése céljából kialakított és működtetett tanulócsoportokban résztvevő tanulók száma: a szakképzési centrum tanulólétszámának minimum 5 %-a (65 tanuló csoport kialakítása és működtetése).
  • A projekt megvalósítása folyamán, mint együttműködő partnerrel együttműködési megállapodás megkötésére kerül sor az NSZFH-val
Projekttel kapcsolatos további információk:
E-mail: vekop@bmszc.hu
Kiemelt együttműködő partnerünk weboldala:
https://jovotformalunk.nive.hu/

 

 

Vezetői érzékenyítő képzést tartott a GINOP-6.2.2-VEKOP-15-2016-00001 azonosító számú „A szakképzést végzettség nélkül elhagyók számának csökkentése” elnevezésű kiemelt projekt két trénere a BMSZC intézményvezetői számára.
Résztvevői vélemények
„A kettő  interaktív kontakt napon a lemorzsolódással kapcsolatos ismereteinket és tapasztalatainkat a két tréner vezetésével egységbe rendeztük, és felkészültünk a továbbképzés zárásához tartozó dokumentum kidolgozására. Több szempontból vizsgáltuk a korai iskola elhagyás okait, folyamatát és ennek csökkentésére az intézményi lehetőségeinket.
A kellemes légkörben zajló csoportmunkák közelebb hozták a kollégákat egymáshoz, a tapasztalatok megosztása minden résztvevő  számára tanulságos volt.
Ildi és Ica (BMSZC Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma)
A vezetői érzékenyítő képzésen jól felkészült trénerekkel és aktív pedagógus kollégákkal találkoztunk. Érthetően, áttekinthetően építették fel a két napos kontaktóra menetét a trénerek. Az egymás között megosztott példákat, tapasztalatokat hasznosnak találtuk. A képzési alkalmak jó hangulatban teltek.
Marianna és Anna (BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziuma)


KIMIKK
ACMINEUS Kft.AIRPORT SERVICE BUDAPEST Zrt.Antenna Hungária Zrt.Baker HughesBELVÁROS-LIPÓTVÁROS KÖZTERÜLET-FELÜGYELETBKV VJSZBonit Corp Kft.BTBudapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Polgármesteri HivatalCISCOCONTINENTAL MAGYARORSZÁGCriterion Zrt.deutschetelekomitsolutionsE-ON Kft.EGISElektronika Vonala Security Kft.ELMŰ Hálózati Kft.ÉMI-TÜV SÜD KftERZSÉBETVÁROS RENDÉSZETI IGAZGATÓSÁGAEventsec Kft.FANUCFESTOForest-Vill Villamosipari és EnergetikaiGanz Kapcsoló- és Készülékgyártó Kft.GEHTTP AlapítványIbiden Hungary Gyártó Kft.Kovill Trade KftLeVaTech Service Team Bt.metALCOM Zrt.Micro-Top Kft.Mol-Controll Kft.NCT Akadémia Nonprofit Kft.NEO Rendszerház Kft.PEMŰ MŰANYAGIPARI ZRT.Richter Gedeon Nyrt.SIEMENSSzentinel Group Kft.TMXTUNGSRAMVeco-Vill Kft.VIV ZrtWebváltó Kft.
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum

      1149 Budapest, Várna utca 23.

    • Telefon: 06-70-502-3058

      E-mail: bmszc@bmszc.hu

      OM azonosító: 203058

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001413/2016


    2024Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum